21 май 2014

Орехов пай



Продукти за основата

250 г брашно
1 яйце
125 гр пудра захар
125 гр меко масло
1 щипка сол
1 ванилия

Продукти за пълнежа

200 гр пудра захар
250 гр едро нарязани орехи
200 мл сметана
1 с.л.мед

Приготвяне

Разбийте маслото със захарта. Добавете яйцето, солта и ванилията. Сипете пресятото брашното и омесете меко тесто. Сложете го в хладилника за 20 минути да се стегне.

С размерите на дъното на тортена форма изрежете кръг от хартия за печене. Разточете 2/3 от тестото върху хартията и го пренесете във формата заедно с нея. От останалото тесто направете ленти и облепете като борд стените на формата. Надупчете маслената кора с вилица.

Сипете захарта в тенджерка и добавете 1 с.л. топла вода. Стопете, докато се получи карамел. В отделен  съд загрейте до кипване сметаната. Внимателно я смесете с карамела и бъркайте докато получите хомогенна смес. Накрая прибавете орехите, разбъркайте и оставете всичко да изстине. Към студената орехова смес добавете меда. Изсипете сместа върху масленото тесто, загладете и изпечете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна.



Няма коментари:

Публикуване на коментар