18 май 2014

Шомлой галушка


За блата:
8 яйца
200 г захар
200 г брашно
50 г орехи
2 с. л. какао на прах

За шоколадовия сос:
50 г захар
150 г шоколад
2 жълтъка
1 ч. ч. прясно мляко
100 мл животинска сметана
1 с. л. ром
1 ванилия
сладкарска сметана гарниране

За сиропа:
1 ч. ч. вода
100 г захар
100 г стафиди
кората от 1 лимон
50 мл ром

За крема:
4 яйца
150 г захар
800 мл прясно мляко
2 1/2 пакетчета пудинг ванилия
2 ванилии

За поръсване:
50 г какао на прах

Жълтъците на яйцата за тестото се разбъркват с половината от захарта в кухненски робот, докато побелеят. Добавя се брашното и отново се разбива с робота.

Белтъците се разбиват на твърда пяна, като се добавя останалата захар.

Смесват се с жълтъците и внимателно се разбъркват със силиконава шпатула, за да не спаднат. После сместа се разделя на три равни части.

Първата се смесва с нарязаните орехи, втората с какаото, третата се оставя бяла.

Разпределят се във форма за торта, с намазнени стени,  върху хартия за печене. Първо се слага сместа с орехите, след това тази с какото и някрая бялата. Блатът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за 28 минути.

Водата за сиропа се кипва със захарта и стафидите.

Съдът се сваля от огъня и вътре се настъргва лимонова кора и се налива ромът.

Жълтъците за крема се разбиват заедно с пудинга, 100 г от захарта и 100 мл от млякото.

Останалото мляко се кипва и към него се добавя малко по малко сместа с жълтъците. Оставя се да ври за 1–2 минути, при непрекъснато бъркане, като се разбива с тел до кремообразна консистенция.

Сваля се от огъня, прехвърля се в стъклена купа и се добавят двете ванилии. Когато изстине се смесва с разбитите с останалата захар белтъци.

Млякото и сметаната за соса се кипват и към тях се добавят шоколада и захарта. Съдът се оставя на котлона докато се разтопи шоколадът. След това се сваля от огъня и се прибавят рома и ванилията.

Жълтъците се разбиват с телена бъркала и към тях се налива един черпак от горещата смес. Разбърква се и жълтъците се сипват в тенджерата. Оставя се да кипне и съдът се сваля от огъня.

Изстиналият блат се изважда от формата и се разрязва надлъжно на три части.

Блатът с орехите се връща във формата и се поръсва със сироп. Нанася се и 1/3 от крема.

Така се пoдреждат и останалите блатове, като се завършва с крем и се поръсва с какаото. Тортата се оставя да стегне за една нощ в хладилник. После формата се отстранява.

Разрязва се и се сервира като се прави канапе от шоколадовия сос, отгоре се слага парче торта и се гарнира с бита сметана.





Няма коментари:

Публикуване на коментар