Блат:
5 яйца1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
1 ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. вишнев сок за сиропиране
Крем:
500 гр маскарпоне200 мл течна сладкарска сметана
150 гр захар
2 ванилии
5 с.л. вишновка
бурканче сладко от вишни с цели плодове
Глазура:
100 мл течна сметана100 гр шоколад
20 гр масло
Приготвяне
Разбийте яйцата със захарта, докато побелеят. Пресейте заедно брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги с внимателно бъркане към яйцата. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете го до изстине и след това го разрежете на три части.
За крема разбийте с миксер маскарпонето заедно със захарта, ванилията и вишновката. Отделно разбийте на сняг сметаната. Смесете двата крема като продължите да разбивате с миксер.
За глазурата кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца и маслото. Разбъркайте много добре и оставете леко да се охлади.
Сложете единия блат в тортена чиния и го сиропирайте с вишнев сок. Нанесете половината бурканче сладко, върху него сложете дебел пласт крем и покрийте с втория блат. Сиропирайте, отново сладко, крем и отгоре последния блат. Сиропирайте и него и измажете цялата отгоре и отстрани с останалото количество крем. Залейте с леко топлата глазура и украсете по ваш вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар