Блат
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 равна ч.л. бакпулвер
Основен крем
12 с.л. захар
9 с.л. брашно с връх
4 жълтъка
2 ванилии
1 литър прясно мляко
За ягодовия крем
1 ч.ч. пюре от пресни ягоди
200 мл течна сметана
15 г желатин
сок от 1 портокал
настъргана кора от 1 портокал
125 г меко масло
3 с.л. пудра захар
Приготвяне
За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав крем заедно със захарта и ванилията. Прибавете настърганата лимонова кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта и го прибавете към яйцата.
Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата за около 30 минути. Охладете и разрежете на три части.
За да приготвите основния крем смесете в тенджера брашното, захарта и ванилията. Прибавете яйцата и налейте малко прясно мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.
Разделете крема на две в отделни съдове и ги оставете да изстинат напълно.
Към едната част крем сипете ягодовото пюре и желатина. Разбъркате добре. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечно ягодовата смес. Разбъркайте отново и оставете крема поне за 2-3 часа в хладилника.
Украсата е от крокан и шоколадови яйчица.
Няма коментари:
Публикуване на коментар