21 май 2014

Великденска торта




Блат

4 яйца

1 ч.ч. захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 равна ч.л. бакпулвер 


Основен  крем


12 с.л. захар

9 с.л. брашно с  връх
4 жълтъка
2 ванилии
1 литър прясно мляко 

За ягодовия крем


1 ч.ч. пюре от  пресни ягоди

200 мл течна сметана 
15 г  желатин

За портокаловия крем

сок от 1 портокал

настъргана кора от  1 портокал
125 г меко масло
3 с.л. пудра захар



Приготвяне

За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав  крем  заедно със захарта и ванилията. Прибавете настърганата лимонова кора. Пресейте брашното заедно с  бакпулвера и солта и го прибавете към яйцата.


Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте дъното на тортена форма с  хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата за около 30 минути. Охладете и разрежете на три части.


За да приготвите основния крем смесете в тенджера брашното, захарта и ванилията. Прибавете яйцата и налейте малко прясно мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с  останалото мляко. Сварете гъст крем.


Разделете крема на две в отделни съдове и ги оставете да изстинат напълно.


Към  едната част крем сипете ягодовото пюре и желатина. Разбъркате добре. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечно ягодовата смес. Разбъркайте отново и оставете крема поне за 2-3 часа в хладилника.


Към  останалия крем прибавете лимоновия сок  и настърганата кора. Разбъркайте. Разбийте маслото с  пудрата захар и го добавете към  крема. И този крем оставете в хладилника за 2-3 часа. 

Сглобете тортата като върху единия от блатове намажете част от  единия  крем, а върху него от  другия. Отново блат, двата вида крем, блат и завършвате с крем. Ако ви е останал крем, с него може да измажете тортата отстрани.
Украсата е от крокан и шоколадови яйчица.



Няма коментари:

Публикуване на коментар