За блата
5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
За крема
1 литър прясно мляко
200 гр масло
400 гр захар
180 гр брашно
50 гр нишесте
За сиропа
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
За плодовото желе
20 гр желатин
500 мл. плодов сироп
За декорация
плодове по избор
Белтъците се разбиват на сняг, добавя се малко от петте лъжици захар. С останалата част от захарта се разбиват жълтъците на пяна. Яйчената смес се прибавя малко по малко към разбитите белтъци. Към 5 препълнени лъжици брашно се прибавя бакпулвера. С тел започнете да бъркате сместа и да добавяте брашното по малко. Бърка се внимателно, за да не се загуби обема. Тестото се изсипва в квадратна форма върху хартия за печене. Пече се на 200 градуса за около 10-12 минути.
Завира се прясното мляко, към него се добавя и захарта. Разбърква се докато се разтвори захарта. Смесват се брашното с нишестето и се добавя към млякото, като се бърка бързо, за да не стане на бучки. Готовия крем се оставя да се охлади. След това се разбива с маслото на бавна скорост на миксера.
За захарния сироп се кипва 1 ч.ч. вода и в нея се добавя захарта. Оставя да ври 5-10 минути.
Блата се разделя на 3, след като е изстинал. Първия блат се сиропира и се слага от крема. Разнася се равномерно с шпатула. Слага се следващия блат и пак се сиропира. Слага се от крема. Третия блат и пак сироп. Тортата се изравнява с нож по краищата. Отгоре се слага съвсем малко крем.
Желатина за плодовото желе се накисва в студена вода, за да набъбне. Разтопява се на водна баня. Разтворения желатин се смесва с плодов сироп.
Върху тортата се подреждат плодовете, след това се покриват с плодовото желе.
Рецептата е на Сладкарница "Неделя"
Няма коментари:
Публикуване на коментар