22 май 2014

Вита торта




За блатовете

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
1 с.л. пшеничено нишесте
щипка сол

това за тава с размери 30х40см

и

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
1 с.л. пшеничено нишесте
2 с.л какао

за блат със същите като по-горе размери

За крема

350 гр бял шоколад
250 гр течна сметана
500 гр маскарпоне
300 гр едри шоколадови стърготини

За укараса

1ч.ч. течна сметана
300 гр ягоди

Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта и щипката сол. (При тъмната смес тук е моментът за добавяне на какаото). Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят пресятото брашно с нишестето. Двете смеси се правят паралелно. Пълнят се пошове със светла и с тъмна тестена смес и в тава застлана с готварска хартия се шприцоват една до друга ивици: светло-тъмно, светло-тъмно. Така приготвените раирани блатове се пекат на средна скара в предварително загрята фурна 230 - 240 градуса за около 10 минути. След което се обръщат върху влажни кърпи и завиват на руло.

Течната сметана за крема се затопля до завиране и в нея се разтопява шоколада. Оставя се да изстинe за поне 4 часа и после се разбива на крем с миксер. Добавя се маскарпонето, разбърква се добре и внимателно се прибавят шоколадовите стърготини. 
Блатовете се разрязват на ивици с еднаква ширина, намазват се с крема и се завиват спираловидно. Стягат се с тортен ринг. Оставя се да престои за една нощ в хладилника. Аз съм украсила тортата със сметана и цели ягоди.





Няма коментари:

Публикуване на коментар