18 май 2014

Бадемова торта



Продукти за блата:
8 белтъка
200 гр смлени и запечени бадеми
180 гр захар
2 ванилии


Продукти за крема:
8 жълтъка 
150 гр захар
50 гр брашно
250 гр топло прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии

250 гр меко масло 

За украса:
филирани бадеми

Разбийте белтъците на сняг. След това при непрекъснато бъркане прибавете захарта и разбийте, докато станат на твърд сняг. Прибавете ванилията. Смесете бадемите с крема с шпатула като бъркате внимателно, за да не спаднат белтъците. 

От това количество тесто излизат около 5-6 тънички блата (зависи от големината на формата). Печете блатовете върху намазана с масло хартия за печене в предварително загрята на 160 градуса фурна на горен и долен реотан.

Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. След това добавете брашното, лимоновата кора и ванилията. Налейте млякото и разбъркайте добре. Сварете крема на слаб огън до сгъстяване и го оставете да изстине. Към студеният крем прибавете маслото, предварително разбито на пяна. С миксер разбийте двата крема, за да се смесят.

Сглобете тортата като редувате блат и крем, докато свършат блатовете. Намажете отгоре и отстрани тортата с крем и я оставете да се стегне в хладилника. Аз моята торта съм я украсила с филирани бадеми.



Няма коментари:

Публикуване на коментар