18 май 2014

Шоколадова торта с трюфели



Блат

1 яйце
1 1/2 ч.ч. захар
125 г стопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
2 ванилии
3 с.л. какао
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. студено прясно мляко за сиропиране 

Крем

1 литър прясно мляко

4 жълтъка
12 с.л. захар
8 с.л. брашно с връх
настъргана кора от  1 лимон
1 ванилия
1 ч.ч. течна сметана за разбиване

Трюфели 

1 ч.ч. течна сметана
200 г натурален шоколад
ромова есенция
1/2 ч.ч. печени счукани орехи

Приготвяне

За блата разбийте яйцето със захарта. Добавете маслото, киселото мляко и ванилията. Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера и го сипете в тестото. Разбъркайте добре. Изпечете тестото на два отделни блата в тортена форма. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин.

За крема първо разбъркайте брашното заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сложете жълтъците и налейте малко мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с останалото мляко и сварете гъст крем. Оставете крема напълно да се охлади и го разбийте добре с миксер на високи обороти. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечния крем.

За трюфелите загрейте сметаната до кипване. Прибавете към нея шоколада и бъркайте докато се стопи. Подправете с ромова есенция. Накрая сипете орехите, разбъркайте и оставете сместа да се охлади. Направете трюфели.

Сглобете тортата като първо сиропирате двата блата с прясното мляко, в което сте сложили няколко лужици ром. Върху единия блат сипете дебел пласт крем и забодете в него трюфелите. Похлупете с втория блат и притиснете леко. С останалия крем измажете тортата. Аз съм украсила тортата с част от трюфелите. Понеже повода е Свети Валентин, в средата съм оформила сърце от дребни шоколадови бонбони.


От тук



Няма коментари:

Публикуване на коментар