18 май 2014

Тофи торта



За блата

190 г меко масло
90 г пудра захар
12 г какао
2 яйца
5 жълтъка
225 г стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар
1 ванилия

Карамел 

150 г захар
200 г течна неподсладена сладкарска сметана
1 с.л.масло
200 г печени белени безсолни фъстъци
100 мл течна неподсладена сладкарска сметана
100 г натурален шоколад

Шоколадов крем с фъстъци

100 мл течна неподсладена сладкарска сметана
100 г натурален шоколад 
200 г ситно смлени белени печени фъстъци

Карамелено - сметанов крем 

1 ч.ч. течна сметана
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко


Приготвяне

Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете яйцата и жълтъците. Към тях сипете какаото и шоколада и разбъркайте. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията и продължете да разбивате докато тя се стопи напълно. Внимателно смесете белтъците с шоколадовото тесто. Изпечете готовото тесто на два отделни блата върху хартия за печене в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Намалете котлона. Загрейте сметаната до кипване.  Сипете я внимателно на малки части в карамела и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете маслото и фъстъците. Оставете крема да се охлади, след което го излейте върху единия блат.

Кипнете сметаната и в нея сложете шоколада и отстранете от котлона. Прибавете ситно смлените въстъци и бъркайте до получаване на гладък крем. Като се охлади леко го излейте върху карамеления пласт.

Разбийте добре сметаната на твърд сняг. Отделно разбийте и кондензираното мляко. Смесете двата крема и нанесете върху пласта с шоколад. Оставете малко от крема, за да измажете тортата отстрани.

Отгоре сложете втория блат и изравнете тортата. Украсете по ваш вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар