24 май 2014

Торта Медовик



За блатовете

1/2 ч.ч. течен мед
100 гр масло
150 гр захар
2 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
350 гр брашно

За крема


1литър прясно мляко
5 с.л. захар
2 яйца
6 с.л. брашно
100 гр краве масло
ванилия

За украсата


100 гр бял шоколад

1 с.л. олио
мед

изрезките от блатовете

Приготвяне

Медът, захарта и маслото се поставят на водна баня и се загряват, докато сместа се втечни. Добавя се хлебната сода и се отдръпва от огъня. Добавят се яйцата и се разбърква, докато се усвоят. Добавя се пресятото брашно и се забърква гъсто тесто. Прибира се в хладилник за 1 час.
Разделете тестото на 6-7 топки. Разточете направо върху хартия за печене много тънки кори - 2-3 мм. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 3-4 минути. Веднага след като извадите блатовете от фурната, с помощта на тортен ринг притеснете платките и изрежете равни кръгове. Изрезките запечете за няколко минути във фурната и оставете да се охладят.


800 мл от млякото за крема и захарта се кипват. Яйцата и брашното се разбъркват с останалото мляко и се добавят на тънка струйка при непрекъснато разбъркване с тел. Кремът се вари 5-6мин. и се отдръпва от огъня. Добавя се маслото нарязано на кубчета и ванилията. Разбърква се, докато се разтопи.
Тортата се сглобява в тортен ринг. Редуват се блат, крем, блат, крем и т.н. Най-отгоре се намазва с крем. Тортата се оставя на стайна температура за 3-4 часа, след което ринга се отстранява.


Изрезките се смилат в блендер и с тях се облепя тортата. 
Белият шоколад за украсата се стопява на водна баня с една лъжица олио. Парче опаковъчен найлон с въздушни балончета се измива и подсушава. Намазва се леко с олио и върху него се излива поизстиналия шоколад, заравнява се и се прибира в хладилниа да стегне. След това найлона се отстранява, а шоколадовата плочка се начупва на парчета и се поставя върху тортата. Полива се със струйка мед. 
Преди консумация трябва да престои поне 12 часа, за да омекнат блатовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар