18 май 2014

Орехова торта


Продукти за блата

6 яйца
200 г захар
1 ч.ч. смлени орехи
75 г галета
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия


За сиропиране

50 мл бренди, коняк или уиски, смесено със 100 мл студена вода


Продукти за крема

140 г смлени орехи
100 мл прясно мляко
200 г масло
170 г пудра захар
ванилия


Продукти за глазурата


120 г бял шоколад
80 мл течна неподсладена сметана
20 г масло


Приготвяне

За да направите блата първо разбийте много добре жълтците с 2/3 от захарта. Отделно разбийте белтъците на сняг, като в края прибавите останалата захар и доразбиете докато получите твърди връхчета. В купа смесете орехите, галетата, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци сипете белтъците и сухата смес като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или бъркалка, а не с миксер. Сипете тестото в тортена форма покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25 - 30 минути.

За крема сварете за няколко минути на умерен огън орехите и прясното мляко. Ще получите много гъста смес. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Прибавете орехите и  разбийте отново.

Разрежете блата в средата. Поставете едната половина в тортена чиния и напръскайте с половината от алкохола. Върху блата нанесете крема, покрийте с втория блат и отново сиропирайте.

За глазурата смесете всички продукти и ги загрейте на котлона. Разбъркайте до гладкост и докато глазурата е още леко топла я излейте върху тортата. Гарнирайте с цели орехови ядки.


Източник: Книгата "Сладки ноти" на Йоланта Делибозова

Няма коментари:

Публикуване на коментар