18 май 2014

Терин с нар и бял шоколад


4 бишкоти 


За крема:

250 г заквасена сметана

250 г рикота

200 г бял шоколад

150 мл течна сметана

1  пакетче ванилия

15 г желатин


За соса и глазурата:

сока от един нар

2 с.л. пудра захар

5 г желатин


зърната от един нар

Смесете сока от нар с пудрата захар.
Загрейте течната сметаната и в нея разтопете шоколада. В голяма купа смесете заквасената сметана и рикотата и разбъркайте с миксер за кратко. Сипете шоколадово-сметановата смес и отново разбийте. Прибавете ванилията, разбъркайте на гладък крем.
Прибавете разтворения в малко студена вода и разтопен на водна баня или в микровълнова фурна желатин. Разбъркайте.
Покрийте дъното и стените на форма за терин или кекс с фолио за свежо съхранение. Сложете половината от крема и разпределете равномерно. Напоете със сиропа бишкотите и ги поставете отгоре. Наредете малко зрънца нар. Покрийте с останалия крем и загладете. Сложете терина в хладилника поне за 4–5 часа.
Прецедете останалия сок от нар от падналите в него трохи от бишкотите. Разтворете желатина в малко студена вода и го разтопете на водна баня или в микровълнова. Смесете го със соса. Оставете да се охлади и леко да стегне, за да получите глазура.
В продълговата равна чиния обърнете терина с бишкотите надолу. Отстранете фолиото и залейте с глазурата. Отгоре украсете с още зрънца нар.






Няма коментари:

Публикуване на коментар