18 май 2014

Еклерова торта




2 кръгли блата за торта 
20 бр. готови мини еклера 

За крема Брюле
300 мл прясно мляко 
1 л течна сметана 
12 жълтъка 
350 г захар 
10 г желатин (1 пакетче)

За украса

карамелизирани кокосови стърготини
разтопен бял и млечен шоколад

Жълтъците се разбиват със захарта в дълбока купа. Наливат се прясното мляко и сметаната, разбърква се. Купата се поставя в тенджера, така че дъното й да е леко потопено във вода, която е на точката на кипене. Сгъстява се за 10-15 минути, като непрекъснато се бърка.

Желатинът се покрива с вода, за да набъбне. След това се разтопява на водна баня и с непрекъснато бъркане се прибавя към стегналите се жълтъци. Кремът се оттегля от котлона и се оставя да се охлади. Трябва да стане с консистенцията на боза.

Един от блатовете се поставя във форма за торта с пръстен. Залива се с част от крема. Затиска се с втория блат и отново се залива с част от крема. Отгоре се нареждат еклерите и се заливат с останалия крем Брюле. Добре е всички еклери да се облеят с крема.

Тортата се поставя в хладилник, за да стегне.

Готовата торта се изважда от формата. Филира се отстрани с карамелизирани кокосовите стърготини. Отгоре се правят небрежни линии от разтопените шоколади.





Няма коментари:

Публикуване на коментар