22 май 2014

Шоколадова торта с мус от маскарпоне





За блатовете

180 гр брашно
280 гр захар
60 гр какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл гъст айрян
75 мл олио
140 мл горещо кафе

За муса с бял шоколад и маскарпоне

500 гр маскарпоне
300 гр бял шоколад
400 мл сладкарска сметана

300 гр сладко от малини или ягоди
1ч.ч. малини или ягоди

Приготвяне

За блатовете смесете брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта и разбъркайте добре. В друг съд разбийте на ръка яйцата с айряна, добавете олиото и излейте при сухите съставки. Добавете горещото кафе и бъркайте, докато получите хомогенно тесто.
Изсипете в покрита с хартия за печене форма с диаметър 22-24 см и изпечете  в предварително  загрята фурна за около 40 мин. Оставете да се охлади и разрежете на 3 части.

За муса сложете сметаната в тефлонов съд и я загрейте го кипване. Сложете начупения шоколад и разбъркайте, докато се разтопи напълно и крема стане гладък. Охладете добре и разбийте с миксер до сгъстяване. На малки части добавете маскарпонето като продължавате да разбивате.

Намажете всеки блат със сладко, покрийте с мус и поръсете с плодовете. Повторете до изчерпване на блатовете. Покрийте тортата отгоре и отстрани с крем. Оставете тортата да преседи едно денонощие. 

Това е вариант с натурален шоколад и малини:







2 коментара: