Основа:
1 ч.ч. нарязани лешници
1 ч.ч. нарязани орехи
120 гр сушени червени боровинки
2/3 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
100 гр шоколад
80 гр масло
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. мед
Крем:
500 гр маскарпоне
300 мл течна сметана
100 гр натурален шоколад
100 гр пудра захар
1 пакетче желатин
Глазура:
100 мл течна сметана
20 гр масло
100 гр натурален шоколад
Украса:
8 бр. домашни трюфели
шамфъстък
филирани бадеми
Приготвяне:
Смесват се ядките и сушените боровинки, които се нарязват предварително на ситни парченца. Прибавят се пресятото брашно и какао.
В тенджерка на много тих огън се бърка шоколада, маслото, захарта и меда, докато се стопят. Маслената смес се прибавя към сухата смес. Разбърква се хубаво, докато се смесят добре.
Сместа се изсипва в намазана с масло форма и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не бива да се препича, трябва да остане леко мек.
С миксер се разбиват маскарпонето и пудра захар, докато се смесят. Отделно се разбива сметаната. С внимателно бъркане сметаната се прибавя към маскарпонето. Шоколада се разтопява на водна баня. Прибавя се към крема, след като леко се е охладил. Разбърква се внимателно.
Желатина се залива с 2-3 с.л. студена вода и се изчаква да набъбне. Разтопява се на водна баня на много слаб огън, докато стане течен. Оставя се леко да изстине и след това се прибавя към крема.
Изстиналия вече блат се стяга в тортен ринг. Цялото количество крем се изсипва върху блата. Заравнете и оставете тортата в хладилника да престои цяла нощ.
Внимателно отделете тортения ринг от тортата, като минете с нож или дървено шишче по ръба. Разкопчайте и отстранете ринга.
Загрейте сметаната до кипване и прибавете нарязания на ситни парченца шоколад, заедно с маслото. Разбъркайте хубаво, докато се смесят съставките. Ако има нужда прецедете през сито. Залейте тортата като оставите глазурата да се разтече небрежно по борда. Украсете по ваш вкус.
*Рецептата е от група във фейсбук: "Торти и сладкиши; баници и питки"
Няма коментари:
Публикуване на коментар