18 май 2014

Мус торта с круши


Продукти за блата

3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
30 г стопено горещо масло

Продукти за шоколадовия мус

3 жълтъка
60 г захар
1 ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна сладкарска сметана
350 г тъмен шоколад

Продукти за пошираните круши

4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от  1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил

Приготвяне

За да направите блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най-накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 26 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 - 20 минути. След изпичане оставете блата добре да се охлади.

За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема докато започне да се сгъстява. Може да направите това и на водна баня. Докато крема е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.

Добре е да направите пошираните круши един ден предварително. За целта ги обелете и сварете за 5 - 10 минути с всички останали продукти. Проверете дали плодовете са меки като внимателно ги прободете с върха на ножа. Оставете крушите в сиропа за няколко часа, за да се ароматизират добре.
В тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши. Разрежете крушите на половинки и ги подредете върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта.

Върху крушите изсипете мус крема, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга и гарнирайте по ваш вкус.


Източник: Книгата "Сладки ноти" на Йоланта Делибозова

Няма коментари:

Публикуване на коментар