Продукти за блата
3 яйца
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
30 г стопено горещо масло
Продукти за шоколадовия мус
3 жълтъка
60 г захар
1 ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна сладкарска сметана
350 г тъмен шоколад
Продукти за пошираните круши
4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от 1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил
Приготвяне
За да направите блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най-накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 26 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 - 20 минути. След изпичане оставете блата добре да се охлади.
Добре е да направите пошираните круши един ден предварително. За целта ги обелете и сварете за 5 - 10 минути с всички останали продукти. Проверете дали плодовете са меки като внимателно ги прободете с върха на ножа. Оставете крушите в сиропа за няколко часа, за да се ароматизират добре.
В тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши. Разрежете крушите на половинки и ги подредете върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта.
Върху крушите изсипете мус крема, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга и гарнирайте по ваш вкус.
Източник: Книгата "Сладки ноти" на Йоланта Делибозова
Няма коментари:
Публикуване на коментар