За блата
4 яйца
150 гр захар
100 гр брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. бакпулвер
30 грама разтопено масло
За крема
1 литър прясно мляко
250 гр захар
125 гр меко масло
7 жълтъка
2 цели яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
150 гр натурално нишесте
7-8 банана
За укарасата
1 банан
1/2 нар
1/2 ч.ч. филирани бадеми
Разбийте яйцата и захарта на пяна, прибавете ванилията и маслото. Пресейте сухите съставки в купа и ги добавете към яйцата, като бъркате внимателно с шпатула.
Изпечете блата в 23-25 см кръгла тава в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете го да изстине напълно и го разрежете на две.
За крема разбийте яйцата, нишестето и ванилията с 1 ч.ч. от млякото. Останалото мляко загрейте силно заедно със захарта, докато се стопят кристалчетата. Дръпнете от котлона и прибавете по съвсем малко от горещото мляко към яйчената смес. Смесете внимателно, като не спирате да бъркате. Върнете на котлона и сварете гъст крем на ниска степен - отнема около 20 мин. Бъркайте непрекъснато с тел, за да не загори. Свалете от котлона и оставете да изстине. Покрийте креме (не тенджерата, а директно крема) с парче прозрачно фолио, за да не образува кора. След като добре се е охладил прибавете мекото масло и разбийте с миксер.
На дъното на тортен ринг сложете единия от блатовете. Може леко да сиропирате със затоплено мляко, ароматизирано с ванилия. Изсипете 1/4 от креме, подредете половината от бананите върху крема, като натиснете добре - аз ги нарязах на половинки. Върху тях изсипете още 1/4 от крема. Отново следва блат, крем, бананите и останалия крем. Готовата торта оставете за една нощ в хладилника.
След като махнах ринга загладих тортата и облепих борда с филирани бадеми. Отгоре украсих с резенчета банан и зрънцата на половин нар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар