18 май 2014

Торта със сгущенка



Продукти за блатовете:
5 яйца 
220 гр захар
270 гр смлени орехи
3 с.л. галета
1 ванилия

Продукти за крема:
1 консерва сгущенка (394 гр)
250 гр маскарпоне
1 ч.ч.сладкарска сметана
1 ванилия

Продукти за глазурата:
100 гр течна сметана
100 гр шоколад
20 гр масло 

За украса: 
захаросани цели ядки
дребни шоколадови бонбони
златна перлена боя

Приготвяне

За блатовете разбийте жълтъците с половината  захар. Отделно разбийте на сняг белтъците с  останалата захар. Смесете смлените орехи с ванилията и галетата. Редувайки ги, прибавете към жълтъците орехите и белтъци. Изсипете половината от тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. По същия начин изпечете и втория блат.

За крема разбъркайте карамелизираното мляко с маскарпонето и ванилията и го смесете с предварително разбитата сметана. При смесването не е необходимо да използвате миксер.

За глазурата загрейте сметаната до кипване. Прибавете шоколада и маслото и разбъркайте, докато всичко се стопи.

Сглобете тортата в тортен ринг като върху първия блата нанесете част от крема. Поставете втория втория блат и отново крем. Оставече малко колкичество крем, за да измажете тортата отстрани, след като махнете ринга. Оставете в хладилника, за да се охлади добре. След това отстранете ринга и нанесете по борда останалия крем, загладете от всички страни и залейте с глазурата, докато е още леко топла. Украсете тортата със захаросани ядки и дребни шоколадови бонбонки. Моите бонбони са златни, защото съм използвала перлена боя, с която да им придам повече блясък.





Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар