18 май 2014

Чийзкейк


За подложката

2 пакета чаени бисквити

100 гр печени лешници
125 гр меко масло


За пълнежа

250 гр крема сирене
3 яйца
400 гр заквасена сметана
150 гр захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон


За глазурата

300 гр пресни ягоди
250 гр ягодов конфитюр

Сложете в блендер бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца, прибавете маслото и смелете още малко, за да получите маслени трохи. Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене и сипете бисквитите. С пръсти оформете сместа на блат като притискате добре, за да слепнат трохите. Направете достатъчно висок борд, който да послужи като ограничител на пълнежа.

В купа разбийте с миксер сиренето заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата, разбъркайте, а накрая сипете и сметаната. Объркайте всичко добре и сипете крема в бисквитената подложка.

Изпечете чийзкейка в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 40-50 мин. Трябва да добие приятно златиста коричка, но да остане леко мек. Не бива да се препича.


След като чийзкейка се охлади добре го намажете с малко затоплен конфитюр. Оставете да престои една нощ в хладилника.


Отгоре наредете ягодите, нарязани на парченца и намажете с останалия конфитюр.






Източник: Книгата "Сладки ноти" на Йоланта Делибозова

Няма коментари:

Публикуване на коментар