05 юни 2014

Ягодов пай



За тестото: 

100 гр захар 
200 гр студено масло 
300 гр брашно
1 яйце 
щипка сол 

За пълнежа:

500 гр ягоди
1ч.ч. захар
1 есенция ром
1 круша 
100 гр едро смлени орехи

Студеното масло се нарязва на кубчета, смесва се със захарта и яйцето, добавя се пресятото брашно, щипка сол и бързо се замесва тесто. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за един час.
Отделя за 1/3 от тестото, а останалото се разточва на тънък лист. Работи се бързо, за да не омекне маслото от топлината на ръцете. Внимателно се поставя върху добре намазана с масло форма. Излишното тесто се изрязва. Надупчва се леко с нож. Отделеното 1/3 тесто се разточва и се реже на тънки дълги ленти.
Ягодите се режат на кубчета и се поръсват със захарта. Слагат се на котлона и се варят 20 минути. Към тях се добавят есенцията ром, смлените орхи и настъргана на едро ренде круша. Цялата смес се изсипва върху основата и се заравнява добре. Отгоре като решетка се подреждат тънките ленти тесто. Пая се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Поднася се добре охладен.




Няма коментари:

Публикуване на коментар