За тестото:
100 гр захар
200 гр студено масло
300 гр брашно
1 яйце
щипка сол
За пълнежа:
500 гр ягоди
1ч.ч. захар
1 есенция ром
1 круша
100 гр едро смлени орехи
1 круша
100 гр едро смлени орехи
Студеното масло се нарязва на кубчета, смесва се със захарта и яйцето, добавя се пресятото брашно, щипка сол и бързо се замесва тесто. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за един час.
Отделя за 1/3 от тестото, а останалото се разточва на тънък лист. Работи се бързо, за да не омекне маслото от топлината на ръцете. Внимателно се поставя върху добре намазана с масло форма. Излишното тесто се изрязва. Надупчва се леко с нож. Отделеното 1/3 тесто се разточва и се реже на тънки дълги ленти.
Ягодите се режат на кубчета и се поръсват със захарта. Слагат се на котлона и се варят 20 минути. Към тях се добавят есенцията ром, смлените орхи и настъргана на едро ренде круша. Цялата смес се изсипва върху основата и се заравнява добре. Отгоре като решетка се подреждат тънките ленти тесто. Пая се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Поднася се добре охладен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар