16 юни 2014

Кокосова торта


За блатове

7 белтъка
2/3 ч.ч. захар
1 ч.л. екстракт ванилия
150 гр кокос

За крема

200 гр меко масло
400 гр подсладено кондензирано мляко
100 гр орехи
150 гр бисквити с вкус на лимон
400 гр заквасена сметана
кората от 1 лимон
1 ч.л. ванилия

300 г ягоди или малини

За глазурата

100 мл течна сладкарска сметана
100 гр бял шоколад


Първо приготвих крема, защото трябва да престои в хладилника за час-два. 
С миксер разбийте маслото и кондензираното мляко. След като е станал пухкав и гладък крем, прибавете заквасената сметана, кората на един лимон и ванилията. Разбъркайте за кратко и прибавете смените орехи и бисквити. 
Оставете крема в хладилника да стегне.

За блатовете разбийте белтъците на сняг със захарта и ванилията. Сложете на части кокоса и бъркайте с шпатула много внимателно. Разделете на две и изпечете два еднакви блата върху хартия за печене на 160 градуса, докато станат леко златисти. Оставете ги да изстинат напълно.

Сложете в тортения чиния единия блат и го стегнете с ринг. Сложете половината крем, заравнете и наредете плътно всичките ягоди. Сложете втория блат и намажете втората половина от крема. Приберете в хладилника.

За глазурата затоплете сметаната на котлона и отдръпнете щом се образуват балончета. Сипете настъргания бял шоколад и бъркайте, докато напълно се разтопи. Изчакайте да се охлади и залейте тортата, така както е закопчана с ринга. Приберете отново в хладилника за поне 8 часа, за да стегне.

За украса съм сложила потопени в бял шоколад и след това в кокос череши.




Рецептата е от тук 

2 коментара:

  1. Страхотна торта Иве! Имах удоволствието да я опитам уникална e ! Истинско приключение!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря много, Руми! Наистина е много вкусна!

    ОтговорИзтриване