160 гр брашно
100 гр смлени орехи
80 гр масло
40 гр захар
1 яйце
1 ванилия
Руло и пандишпанов блат
6 яйца
150 гр захар
100 гр брашно
50 гр пшеничено нишесте
1ванилия
Крем
1 кг ягоди
250 гр маскарпоне
150 мл течна сметана
200 гр пудра захар
1 желатин
сладко от ягоди
Приготвяне
Пресейте брашното в купа, прибавете останалите продукти и омесете гладко тесто. Оставете го в хладилника за половин час. След това го разточете върху хартия за печене и изрежете с пръстена на тортена форма, за да стане равен. Изпечете до порозовяване в предвсрително загрята на 180 градуса фурна.
За рулото разбийте жълтъците до побеляване с 1/3 от захарта. Отделно разбийте белтъците на сняг с останалата захар. Добавете ванилията. Смесете внимателно белтъците с жълтъците като ръсите по малко от пресетите брашно и нишесте. 2/3 от тестото изсипете върху покрита с хартия правоъгълна тавичка. Печете до порозовяване в предварително загрята на 170 градуса фурна. След като изпечете блата го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине. След това отстранете хартията и намажете с ягодовото сладко. Оставете рулото за половин час в хладилника, за да се стегне.
Останалата 1/3 част от тесто изпечете на блат в кръгла форма с големината на ореховия блат.
Половината от ягодите почистете и пасирайте с половината пудра захар. В купа разбийте маскарпонето с останалата захар и добавете ягодовото пюре. Разтопете на водна баня желатина в малко вода и го сипете към крема. Разбийте на сняг сметаната и внимателно я смесете с крема. Оставете в хладилника за половин час.
В тортена чения сложете пандишпановия блат, сиропирайте леко с прясно мляко и го намажете със сладко. Върху него сложете ореховия блат. Стегнете блатовете с пръстен за торта. Нарежете рулото на кръгове с дебелина 1 см и ги наредете вертикално отвътре на ограничителния пръстен. Изсипете крема и оставете тортата за няколко часа на студено, за да се желира. Отстранете внимателно пръстена и гарнирайте тортата с останалите ягоди. За блясък намажете с останалия от сладкото сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар