07 юни 2014

Портокалово тирамису


500 гр маскарпоне
300 мл течна сметана
200 гр пудра захар
70 мл вино Марсала
300 мл портокалов сок
500 гр бишкоти Савоярди

За украса: 

2 портокала
сок от 2 портокала
1 желатин
филирани бадеми

Приготвяне:

Маскарпонето се разбива с пудрата захар до пухкав крем. След това се прибавя и виното и отново се разбърква.
Течна сметана се разбива, докато стане гъст крем и малко по малко се прибавя към крема от маскарпоне.
Бишкотите се потапят в сока от портокал и се редят в тортена форма с откопчаващи се страници. Изсипва се половината крем и се разстила върху бишкотите. Отгоре отново ред бишкоти и останалия крем. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник за поне 12 часа.
Портокалите за украсата се филират и се подреждат върху сладкиша.
Желатина се слага в 2-3 с.л. студена вода, за да набъбне. Разтопява се на водна баня и след като леко се е охладил се смесва с портокаловия сок. Внимателно се изсипва върху резените портокал. Оставя се в хладилник, за да стегне желатина.
След като сладкиша се е охладил добре и желатина е стегнал се отстранява тортения ринг. Целия борд на тирамисуто се облепя с филирани бадеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар