27 октомври 2014

Орехова торта


Продукти за блатовете:

200 г смлени орехи
1/4 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. нескафе
8 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
щипка сол

Продукти за крема:

125 гр меко масло
1 ч.ч. пудра захар
500 гр маскарпоне
150 гр крема сирене
2 ванилии
кората от 1 лимон
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана

1 бурканче сладко от боровинки
1/2 ч.ч. ром за напояване
печени смлени орехи за украсата
бонбони

Смлените орехи се смесват с какаото, брашното и кафето.
Жълтъците се разбиват до побеляване с 2/3 от захарта и ванилията.
В друга купа се разбиват белтъците с останала захар и щипка сол.
Жълтъците и ореховата смес се добавят към жълтъците, като се бърка внимателно с шпатула. Готовата смес се разделя на две части и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна в покрита с хартия за печене тортена форма за около 20 минути. След като изстинат, блатовете се режат на две с помощта на нож за хляб.
Разбийте мекото масло, заедно с пудрата захар. Добавете маскарпонето, крема сиренето, ванилиите и кората от лимон и разбъркайте добре. Накрая сложете и разбитата на сняг сметана.
Поставя се блат в тортена чиния, закопчава се с тортен ринг и се сиропира с ром. Слага се част от крема и 1/3 от сладкото. Отново се редуват блат, крем, сладко. Завършва се с крем.
Тортата се поставя в хладилника за едно денонощие. Отстранява се ринга и се поръсва с орехи. Украсява се с бонбони.


Източник за блатовете: Вкуснотека







Няма коментари:

Публикуване на коментар