20 септември 2014

Лазаня


1 голяма глава лук 
500 гр кайма
200 гр доматено пюре
300 мл доматен сок
2 яйца
200 гр зелени маслини 
200 гр кашкавал 
сол на вкус
1 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. босилек
масло или олио за пържене

кори за лазаня

За соса: 
200 гр майонеза 
200 гр кисело мляко
сок от половин лимон 
чесън
сол


Лука се реже наситно и се запържва в нагорещеното масло. Добавят се 4-5 с.л.  вода и се задушава на тих огън под капак, докато омекне.
Слага се каймата към лука и се бърка, докато се раздроби на трохи. Овкусява се със сол, червен пипер и босилек на вкус. Добавят се доматеното пюре и доматения сок, разбъркват се и се варят до сгъстяване. Периодично се разбърква, за да не загори соса.
Когато сосът вече се е сгъстил се сипват предварително рабитите яйца и се разбърква. Сваля се от огъня и се добавят зелените маслини, нарязани на кръгчета и настъргания кашкавал. 
Корите се варят, като една по една се потапят за не повече от минута в широка тенджера с леко кипяща подсолена вода. Изваждат се и се подреждат в предварително намаслена тава. Редят се ред кори, плънка, отново кори и се завършва с плънка. Лазанята се пече на 180 градуса за 20 минути.
Приготвя се соса, като се разбърква майонезата със сока от лимона. Добавя се киселото мляко, солта и скълцания чесън.
Лазанята се поднася топла със сос.


Няма коментари:

Публикуване на коментар