Продукти за блата
5 яйца
100 г захар
100 г брашно
3 с.л.какао
2 ванилии
Продукти за крема
500 г Маскарпоне
400 г заквасена сметана
100 г захар
200 г стопен на водна баня бял шоколад
2 ванилии
2 пакетчета желатин (20 г)
Продукти за глазурата
1/2 ч.ч.вода
1/2 ч.ч.течна сметана
4 с.л.какао
5-6 с.л.захар
2 ванилии
1 пакетче желатин (10 г)
бурканче сладко от ягоди с цели плодове
ягоди за украса
Приготвяне:
Разбийте жълтъците с половината захар докато побелеят. Пресейте брашното заедно с какаото и ванилията. Белтъците разбийте на сняг с останалата захар. Към жълтъчната смес добавете брашното и белтъците като ги редувате и разбърквате внимателно. Изсипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като блатът изстине отрежете от него кръгло парче за основа с големина, каквато вие прецените. Ако обичате по-сочни торти го сиропирайте с малко студено прясно мляко или сока, който остава от сладкото.
Разбийте маскарпонето заедно със захарта, ванилията и сметаната. На тънка струйка прибавете охладения, но все още течен шоколад като продължавате да разбивате. Разбийте много добре с миксер, за да не стане шоколада на бучки.
Залейте желатина с 2-3 с.л. студена вода, за да набъбне. След това го разтопете на водна баня. Оставете го леко да се охлади и го сипете към крема. Разбийте отново много добре.
В тенджерка смесете продуктите за глазурата без желатина. Варете няколко минути докато се образуват плътни мехурчета по повърхността. Свалете от огъня и прибавете желатина. Той ще се разтвори от горещата смес. Разбъркайте добре, прецедете през цедка и оставете глазурата да се охлади.
Стегнете с подвижен ринг изрязаният блат. Нарежете ягодите на филийки и ги наредете върху подложката като облепите с тях стените на ринга. Сипете половината от крема и загладете.
Върху крема разпределете сладкото от ягоди, като използвате само плодовете. Сока от сладкото може да използвате за сиропирането на блата, вместо прясно мляко.
Покрийте с останалият крем, загладете добре и оставете тортата да се желира в хладилника за няколко часа.
Залейте с охладената глазура и отново поставете в хладилника.
Украсете тортата с цели ягоди. Придайте им свеж вид като ги намажете с тънък слой стопен желатин.
Източник: Книгата "Сладки ноти" на Йоланта Делибозова
Няма коментари:
Публикуване на коментар